Peppargrillad kammussla med bulgursallad och apelsinsås

Vi kan allt från hav till bord!

Peppargrillad kammussla med bulgursallad och apelsinsås

Peppargrillad kammussla med bulgursallad och apelsinsås

Festlig förrätt som går utmärkt att förbereda. Använd "färska" muskler eller köp frysta. Riktigt festligt blir det om du köper levande pilgrimsmusslor och rensar själv. Då räcker 1 st per person.
Förberedelser 1 t
Tillagningstid 15 minuter
Måltid Förrätt
Kök Medelhavskost
Portioner 4

Equipment

  • 1 Stekpanna

Ingredienser
  

  • 2 msk hel svartpeppar Rostad peppar får en speciell smak men vi har provat och det känns inte som om det är "värt" besväret. Avgör själv.

Bulgursallad

  • dl vatten
  • 1 dl bulgur
  • salt
  • 2 msk hackat tomatkött (skållad, skalad tomat utan fröhuset)
  • 2 msk hackade örter (körvel, dragon, koriander, timjan, persilja) eftersmak Titta i frysen, i trädgården eller i naturen.
  • 1 msk hackad schalottenlök
  • 1 msk limesaft Lime och citron som du har över kan läggas direkt i frysen.
  • olivolja
  • Salt och peppar

Apelsinsås

  • 2 msk socker
  • 2 dl färskpressad apelsinjuice
  • 2 msk smör

Kammusslor

  • 4 st färska pilgrimsmusslor
  • eller
  • 8 st "färska" muskler från fiskdisken eller frysen
  • olja eller smör att steka i

Instruktioner
 

Peppar

  • Rosta pepparkornen i stekpanna tills kornen "hoppar". Krossa dem grovt i en mortel.
  • Alternativt, använd orostade pepparkorn.

Bulgursallad

  • Koka upp vattnet. Tillsätt bulgur och lägg på locket. Dra kastrullen åt sidan och låt bulguren svälla ca 15 minuter.
  • Rör ned hackad tomat, örter och schalottenlök, limesaft och lite olivolja.
  • Smaka av med salt och peppar.

Apelsinsås

  • Smält sockret i en stekpanna (det kommer kanske att sätta sig fast i botten men det är ingen panik). Häll i apelsinjuice och rör så att det karamelliserade sockret löser sig. Koka ihop till ca ½ dl återstår. Ta från värmen och rör ned smöret. Håll såsen varm men låt den inte koka igen.

Kammusslor

  • Rensa kammusslorna och pensla med stekfett.
  • Vänd de platta sidorna i grovkrossad peppar
  • Stek snabbt i valfritt matfett på båda sidor.

Servering

  • Packa bulgursallad i en oljad liten kopp, ca ½dl. Vänd upp på tallrik och lägg stekt kammussla på toppen. Droppa apelsinsås runt och dekorera ev med sallad.

Anteckning

Stekning i olja ger ingen brynt yta på råvaran. Använd hellre flytande margarin eller smör – detta ger en brynt yta. 
Stek hastigt på båda sidor. Musslan skall gärna fortfarande vara lite rå inuti, annars blir den torr och tråkig.
Keyword kammussla

Tags:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating