Go Back

Gräslöksfisk

Ilona Miglavs
Fiskgratäng med rökt smak och gräslök
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 30 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Portioner 4 portioner

Equipment

  • 1 Ugnsfast form

Ingredienser
  

  • 600 g fisk
  • ½ tsk salt
  • 2 skivor rökt skinka, gärna lite stark smak
  • ½ dl hackad gräslök (går bra med fryst)
  • 1 dl crème fraiche
  • ½ dl vitt vin eller 1 msk pressad citron
  • 2 tsk senap efter smak
  • 1 dl riven ost efter smak

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 225°. Lägg fisken i en smord, ugnssäker form. Salta lätt.
  • Hacka skinkan och gräslöken. Blanda skinka, gräslök, crème fraiche, vin, senap och ost.
  • Häll det över fisken. Stek i mitten nav ugnen ca 20 minuter.
  • Servera med lättkokta grönsaker och potatis i klyftor. Ris går också bra.
  • Det går bra att byta ut skinkan mot kallrökt lax.

Anteckning

Ursprungligen är receptet gjort med grädde istället för crème fraiche. Men såsen har då en tendens att bli tunn och vattnig. I värsta fall går det att reda med maizena strö direkt i såsen om du tycker den blir för tunn.
Keyword Mager fisk ex kolja, torsk, abborre, gös, sej