Maritim Gastronomi HT 2018

CEVICHE MED LAX, AVOKADO OCH TOMAT MED TORTILLACHIPS


4 personer

400 g laxfilé
1 dl pressad lime
3 tomater
½ röd chili
1 salladslök
1 kruka koriander
2 avokado
1 tsk salt

Tortillasnibbar
4 majstortillabröd
3 msk rapsolja
1 tsk flingsalt

GÖR S HÄR:
Skär tortillabröden i snibbar, stek dem i olja så att brödet blir friterat. Använd rikligt med olja så blir de mer friterade och inte brända. Strö över flingsalt.

Skär laxen i 1x1 cm stora tärningar. Marinera i limesaften i kylen ca 30 minuter.

Halvera och kärna ur tomaterna med en sked. Tärna det fasta fruktköttet. Kärna ur och finhacka chilin. Ansa och strimla salladslöken. Finhacka koriandern.
Skala ur och rärna avokadon.

Vänd ihop alla ingredienser och krydda med salt.
Servera cevichen med tortillachips och ev limeklyftor.

TATAKI PÅ LAX


500 g bnfri laxrygg eller Fröya- eller Salma-lax

1 msk rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver
1 tsk flingsalt
1 tsk farinsocker

Grönsaker
1 huvud pak choi eller lite salladskål
3 salladslökar
1 broccoli
1 morot

Dressing
1 msk solrosolja
2 msk soja
2 msk gari (inlags ingefära)
1 msk wasabi
1 dl crème fraiche

GÖR SÅ HÄR
Blanda en rub på paprikapulver, flingsalt och farinsocker. Vänd laxbiten i rubben och halstra den hastigt på ena sidan i het, torr stekpanna. Kyl ned laxen och skär sedan i ½ cm tunna skivor.

Skär pak choi och salladslök grovt. Plocka buketterna av broccolin och strimla moroten med potatisskalare. Stek grönsakerna i en varm stekpanna med solrosolja, avsluta med morötterna så dessa håller sig krispiga. Slå på sojan, tag bort stekpanna från värmen och vänd ned gari.
Servera grönsakerna ljumna till laxen med lite soja vid sidan av.

Blanda crème fraiche och wasabi. Klicka ut blandningen på salladen och vid sidan av laxen.

ORANGE LAXSOPPA


4 portioner

400 g laxfilé
1 gul lök
1 orange paprika
1 liten fänkål
1-2 morötter
1 msk smör eller olja
1 tsk curry
0,4-0,8 l vatten beroende på smak
1-2 fiskbuljongtärningar (eller kycklingbuljong)
1-2 stjärnanis
1-2 apelsiner, skal och saft
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

⦁ Tärna laxen och salta på den lätt. Den kan ligga framme medan du gör soppan och bli lite rumstempererad.
⦁ Skiva lök, paprika, fänkål och morötter grovt.
⦁ Fräs grönsakerna i olja tillsammans med curry, utan att de tar färg.
⦁ Späd med vatten och buljongtärning.
⦁ Lägg i stjärnanis.
⦁ Riv av det yttersta av apelsinskalet och lägg ned detta i soppan efter smak. För mycket apelsinskal kan göra soppan besk.
⦁ Pressa apelsinen och häll ned saften i soppan. Låt koka i 5 m inuter.
⦁ Lägg laxen i soppan, vänd ned den försiktigt och sjud försiktigt i ett par minuter. Laxen tar lätt åt sig värme och blir snabbt färdigt.
⦁ Rör om försiktigt så att laxen inte smular sig.

Servera gärna med gott bröd.

Julgravad lax


1 kg färsk lax med skinn

2 msk salt
2 msk råsocker eller vanligt socker
1 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad anis
2 tsk krossad svartpeppar
2 tsk krossad kardemumma
½ msk riven färsk ingefära
Rivet skal av 1 apelsin

Blanda alla kryddor med salt, socker och rivet apelsinskal. Klappa in detta i laxen och lägg i en plastpåse. Låt laxen ligga framme ca 1 timma så att gravningsprocessen kommer igång och lägg den sen i kylen.
Vänd gärna laxen ett par gånger om dagen.
Låt ligga 3-4 dagar innan den skärs upp i tunna skivor.

Norsk, odlad lax, behöver INTE frysas innan man äter den rå. Så du behöver inte frysa den gravade.

Passa på att köpa två stora filéer när det är billigt, grava i stor långpanna som du ställer in i kylen. Så vänder du hela paketet en gång om dagen. Lite söligt men värt arbetet.
När det är färdiggravat skär du i bitar och fryser ned. Så har du gravad lax hela julen och våren. Det är bättre att frysa hela bitar, skivor tenderar att bli vattniga.