Maritim Gastronomi HT 2018

Bookmaker på piggvar


4 port
600 g piggvar eller hälleflundra i skivor, eller annan fast fisk i skivor
8 långa och tunna skivor formbröd
sallat, gärna olika sorter
200 g kokt skivad färskpotatis
1 röd lök i tunna skivor
4 skivor bacon
Nobisdressing (se recept),
tärnade inlagda rödbetor
eller smörkokta färska rödbetor, hackade
10 cm färsk pepparrot

Nobisdressing
1 rått ägg
1 vitlöksklyfta
1 1/2 msk dijonsenap
1 tsk vit vinäger
1 schalottenlök
1 dl matolja
3 msk finhackad gräslök
salt och peppar
och ev. lite citronsaft
⦁ Gör så här: För toasten
Skär av kanterna på brödet och stek i smör. (2 skivor/person).
Lägg på marinerad färskpotatis (se Nobisdressing), rödlök,
sallad, baconskiva och rödbetor.
Stek fisken hastigt och lägg på.
⦁ Riv rejält med pepparrot över.

Nobisdressing
Lägg ägget, senapen, pressad vitlök och vinäger i en mixer. Mixa och slå långsamt på olja till fin konsistens.
Tillsätt salt och peppar, schalottenlök och gräslök. Häll i bunke, marinera potatisen här i.