Maritim Gastronomi HT 2018

TATAKI PÅ LAX


500 g bnfri laxrygg eller Fröya- eller Salma-lax

1 msk rökt paprikapulver eller vanligt paprikapulver
1 tsk flingsalt
1 tsk farinsocker

Grönsaker
1 huvud pak choi eller lite salladskål
3 salladslökar
1 broccoli
1 morot

Dressing
1 msk solrosolja
2 msk soja
2 msk gari (inlags ingefära)
1 msk wasabi
1 dl crème fraiche

GÖR SÅ HÄR
Blanda en rub på paprikapulver, flingsalt och farinsocker. Vänd laxbiten i rubben och halstra den hastigt på ena sidan i het, torr stekpanna. Kyl ned laxen och skär sedan i ½ cm tunna skivor.

Skär pak choi och salladslök grovt. Plocka buketterna av broccolin och strimla moroten med potatisskalare. Stek grönsakerna i en varm stekpanna med solrosolja, avsluta med morötterna så dessa håller sig krispiga. Slå på sojan, tag bort stekpanna från värmen och vänd ned gari.
Servera grönsakerna ljumna till laxen med lite soja vid sidan av.

Blanda crème fraiche och wasabi. Klicka ut blandningen på salladen och vid sidan av laxen.