Maritim Gastronomi HT 2018

ORANGE LAXSOPPA


4 portioner

400 g laxfilé
1 gul lök
1 orange paprika
1 liten fänkål
1-2 morötter
1 msk smör eller olja
1 tsk curry
0,4-0,8 l vatten beroende på smak
1-2 fiskbuljongtärningar (eller kycklingbuljong)
1-2 stjärnanis
1-2 apelsiner, skal och saft
salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

⦁ Tärna laxen och salta på den lätt. Den kan ligga framme medan du gör soppan och bli lite rumstempererad.
⦁ Skiva lök, paprika, fänkål och morötter grovt.
⦁ Fräs grönsakerna i olja tillsammans med curry, utan att de tar färg.
⦁ Späd med vatten och buljongtärning.
⦁ Lägg i stjärnanis.
⦁ Riv av det yttersta av apelsinskalet och lägg ned detta i soppan efter smak. För mycket apelsinskal kan göra soppan besk.
⦁ Pressa apelsinen och häll ned saften i soppan. Låt koka i 5 m inuter.
⦁ Lägg laxen i soppan, vänd ned den försiktigt och sjud försiktigt i ett par minuter. Laxen tar lätt åt sig värme och blir snabbt färdigt.
⦁ Rör om försiktigt så att laxen inte smular sig.

Servera gärna med gott bröd.