Maritim Gastronomi HT 2018

Julgravad lax


1 kg färsk lax med skinn

2 msk salt
2 msk råsocker eller vanligt socker
1 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad anis
2 tsk krossad svartpeppar
2 tsk krossad kardemumma
½ msk riven färsk ingefära
Rivet skal av 1 apelsin

Blanda alla kryddor med salt, socker och rivet apelsinskal. Klappa in detta i laxen och lägg i en plastpåse. Låt laxen ligga framme ca 1 timma så att gravningsprocessen kommer igång och lägg den sen i kylen.
Vänd gärna laxen ett par gånger om dagen.
Låt ligga 3-4 dagar innan den skärs upp i tunna skivor.

Norsk, odlad lax, behöver INTE frysas innan man äter den rå. Så du behöver inte frysa den gravade.

Passa på att köpa två stora filéer när det är billigt, grava i stor långpanna som du ställer in i kylen. Så vänder du hela paketet en gång om dagen. Lite söligt men värt arbetet.
När det är färdiggravat skär du i bitar och fryser ned. Så har du gravad lax hela julen och våren. Det är bättre att frysa hela bitar, skivor tenderar att bli vattniga.