Maritim Gastronomi HT 2015

Gratinerade blåmusslor


4 portioner

ca 50 blåmusslor
2 msk smör
1 hackad gul lök
några persiljekvistar
1 lagerblad
1 tsk timjan
ca 15 vitpepparkorn
2 vitlöksklyftor
5 dl torrt vitt vin
 
Smöret:
150 g osaltat smör
3 msk finhackad schalottenlök
2 finhackade vitlöksklyftor
½ dl finhackad persilja
1 msk hackad ansjovis
½ dl finrivet vitt bröd
saften av ½ citron
salt och cayennepeppar

Tillagning 40 minuter

Vispa smöret i en skål till det är vitt och pösigt.
Rör i resten av ingredienserna och smaka av.

Skölj musslorna. Finns det öppna musslor så kan dessa vara döda. Knacka dem i bänken lätt. Om de är levande så kommer de att stänga sig sakta. Musslor som är mycket trasiga och döda slängs.
Lägg musslorna i en kastrull. Lägg på locket. Sätt på högsta värmen på plattan och låt musslorna ånga i sitt eget spad 3-5 minuter. Passa musslorna och skaka kastrullen då och då. Glänta på locket då och då för att se om de öppnat sig.
Om det är musslor som inte öppnat sig kan man plocka ut de som är färdiga och koka på de slutna ett par minuter ytterligare.
Är det musslor som ändå inte öppnat sig så kan man bända upp skalet eller slänga dessa. De brukar vara ett fåtal.
Bryt isär musslan, lossa på köttet om det sitter fast och lägg dem på en tallrik med lite hopknycklad folie i botten så att de kan stå utan att tippa.
Bred smör över. Detta kan göras i god tid innan gästerna kommer. (Om du vill att musslorna ska stå stadigt kan du ställa dem på grovsalt. Har du inget kan du lätt knycklad folie istället, det fyller samma funktion.)
Gratinera i 250ºC 3-4 minuter. Ta ut, och njut!


Sila buljongen, koka ihop och spara till en god soppbas eller sås. Den går utmärkt att frysa in.