Maritim Gastronomi HT 2015

Frutti di mare


tapas/förrätt för 4 personer
8 st kokta och skalade havskräftstjärtar eller insjökräftor alternativt kräftstjärtar i lake
30 skalade räkor, färska, frysta/tinade eller i lake (väl avrunna). Det går också bra att använda en blandning av billigare kokta skaldjur i lake, lagen gör att skaldjuren tar mycket smak och blir goda.

1 dl rapsolja
1 dl olivolja
1 msk honung
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk Santa Maria chilimix eller en hel färsk chili
1 msk vitvinsvinäger
2 dl mango i små bitar (finns även att köpa frysta)
2 msk hackad bladpersilja
 
Koka upp oljan med vitlök, chili, vinäger och honung. Låt småkoka i några minuter utan att bränna vitlöken, låt svalna. Lägg i persilja, mango och skaldjur. Smaka av med mer sötma, kryddor eller syra och salt. Det kan vara lite trixigt att få ”rätta” smaken. Låt dra några minuter och servera med ett gott bröd.
Denna rätt går att göra någon/några dagar innan servering. Servera gärna i små snapsglas.