Maritim Gastronomi HT 2015

Havets Wallenbergare


4 portioner

400 g fiskfärs, blanda gärna gös, lax, kolja och/eller gädda
3 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
Peppar
2 dl ströbröd
 
Potatispuré
600 g potatis
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl grädde
50 g smör
salt och peppar
Wallenbergare
Lägg fisken i mixer, salta lätt, häll i grädde lite åt gången tills du får en jämn, tjock smet. Tillsätt ägget och mixa luftigt. Låt stå en stund.
Krydda med salt och peppar.
Forma till 8 biffar, vänd biffarna i det rivna
brödet. Stek frasiga på ganska låg temperatur.

Potatispuré
Koka potatisen, ånga av och pressa i potatispress. Tillsätt övriga ingredienser och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Tillbehör:
Rårörda lingon, kokta gröna ärtor eller sockerärtor, skirat smör.