Maritim Gastronomi HT 2015

Pilgrimsmusslor med balsamvinäger och lite sallad


16 personer, 1 muskel per person räcker till en lite förrätt.

Såsen:
4 schalottenlökar
2 dl russin
200 g torkade aprikoser
6 msk råsocker
4 msk smör
3 kryddmått svartpeppar
6 dl vatten
2 dl koncentrerad kalvfond
2 dl balsamvinäger
4 msk soja
4-6 msk majzenaredning för mörka såser

Skala och finhacka löken. Fräs löken i hälften av matfettet i en kastrull. Tillsätt socker och peppar och låt det fräsa till sockret smält och det börjar bli brunt.

Häll på vattnet och tillsätt fond, vinäger, grovhackad frukt och soja. Låt koka utan lock i 10-20 minuter till såsen blivit simmig, sila av. Vispa i maizenaredningen och koka 1 minut. Rör i resterande matfett.
Spara frukt/lökblandningen som en chutney till stekt nötkött eller lamm. Passar också till smörstekt fisk.

Sallad och pilgrimsmusslor

Strimlad spenat
Salladslök i tunna skivor
Avokado skuren i tärningar
Finhackad röd chili
Finhackad gräslök
Gul paprika skuren i tunna skivor

Montera (lägg upp) spenat, lök, avokado, chili, gräslök och paprika på små fat.
Grönsakerna till salladen är valfria att improvisera, tag vad som finns efter plånboken.
Plocka bort den lilla hårda, vita muskeln på sidan av den stora, runda muskeln. Torka muskeln med papper, salta och peppra lätt. Halstra pilgrimsmusslorna i het olja ca 1minut på varje sida i en grillpanna eller vanlig stekpanna tills de blivit fasta och vita och fått ett fint mönster.
Montera musslorna på salladen och ringla sås över.