Maritim Gastronomi HT 2015

Helstekt torskrygg


4 portioner
1½ kg torskrygg med skinn, på ben utan slaksidor. Köp en hel torsk och spara huvudbiten till koktorsk som du sjuder försiktigt i riktigt salt vatten. Pilla bort köttet och servera med pepparrotssås.


Salt och peppra
1 purjolök
10 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Olivolja

GÖR SÅ HÄR:
⦁ Sätt ugnen på 225°. Kanske lite lägre, beroende på ugnen.
⦁ Skåra fisken på längden, mitt i ryggen och ta bort ryggfenan. Skåra den också som ”skivor” men bara i skinnet. Gnid in den med olja, salt och peppra, lägg den i form och sätt in i ugnen.
⦁ Ansa och skär purjon och vitlöken i skivor samt paprikan i tärningar.
⦁ Fräs grönsakerna i oljan och slå sedan allt över fisken. Baka färdigt till ca 50° i innertemperatur, ca 30 minuter.
⦁ Servera med aioli och smörkokta extra grönsaker och eventuellt potatispuré.