Maritim Gastronomi HT 2015

LAXBURGARE MED COUSCOUS


4 portioner

400 g laxfilé

Olivolja till stekning
½ gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor
2 dl grönsaks- eller fiskbuljong
2 tsk sambal oelek
2 dl couscous
2 ägg
1 tsk garam marsala
½ finhackad mynta

Finhacka laxfilén med kniv (använd inte köksmaskin). Sätt in fisken i kyl.
Värm 1 msk olivolja i en kastrull och låt lök och vitlök få färg. Häll i buljongen, sambal oelek och couscous. Rör om och kyl under lock i kylskåp. Rör grynen luftiga med gaffel.

Blanda samman laxhacket, couscous, ägg, garam marsala och mynta och smaka av med salt och peppar. Kyl alla ingredienser i ca 1 timma.
Forma burgare och stek dem i ca 3 min på varje sida tills de fått fin färg.
Servera med tabbouleh och sötsur chilisås samt crème fraiche.