Maritim Gastronomi HT 2015

Laxpaket med curry- och kokossmör


Man kan byta ut vårreulledegen mot filodeg eller ugnsfolie. Minska på curryn om du tycker att det blir starkt. Den här rätten går att laga till i förväg, fram till punkt 4.
4 portioner

75 g rumstempererat smör
1 tsk röd thaicurrypasta
½ msk curry
½ dl kokosmjölk
Ca 4 dl kokt basmatiris (svalnat)
600 g laxfilé
150 g färsk bladspenat
½ purjolök
8 stora vårdegsplattor (eller ugnsfolie)
2 krm salt
1 krm svartpeppar
2-3 msk smält smör
1 msk sesamfrön

1. Blanda smör, currypasta, curry och kokosmjölk med elvisp eller mixerstav och låt det stå och dra i kylen. Koka riset och låt det svalna. Sätt ugnen på 200ºC.
2. Skär laxen skinnfri i 8 lika stora bitar, skölj spenat och purjolök. Finhacka purjon och vänd ned spenat och purjo i riset.
3. Fördela lax och ris på 4 stora smorda ark vårrulledeg på en ugnsplåt. Salta och peppra. Toppa med currysmöret i paketen.
4. Pensla resterande degark med smör på kanterna, lägg dem över paketet och vik ihop kanterna så att de limmar ihop. Pensla mer smör på degen och strö över sesamfrön.
5. Baka i ugn ca 10 min, paketen ska få fin färg. Servera genast.