Maritim Gastronomi VT 2012

Sherrykokta musslor med jordärtskocka, hasselnötter och tomat

4 portioner

2 kg färska blåmusslor med skal
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, skivade
3 dl torr sherry
200 g skalad jordärtskocka, tunt skivad
3 dl grädde
salt och svartpeppar
100 g hasselnötter
2 kvisttomater
socker, salt, 1/2 dl sherry


Fräs vitlök i olja i en kastrull. Lägg i musslorna, slå på sherry och sätt på locket. Koka ca 4 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Lyft ur musslorna och sila över buljongen i annan kastrull. Tillsätt skivad jordärtskocka samt grädde i buljongen och koka tills jordärtskockan mjuknat. Mixa till en slät soppa med mixerstav eller i matberedare. Smaka av med salt och svartpeppar.

Rosta hasselnötterna i ugn på 150° i ca 25 minuter. Ta ut och gnugga i handduk för att få bort skalrester.

Skär tomater i grova bitar, sockra och salta lätt och slå på en liten skvätt sherry, blanda med hasselnötterna.

Lägg musslorna i soppan och värm snabbt, slå upp i en skål och strö över nöt- och tomatblandningen. Servera med gott, nybakt bröd.