Maritim Gastronomi VT 2012

Teriyakilax med pistaschsalsa

4 portioner

600 g benfri laxfilé med skinn (går bra utan skinn också)

1 dl teriyakisås (färdigköpt på flaska)
Flingsalt (går bra med vanligt salt)
Nymald vitpeppar
Ugnsfolie

Gurk- och pistaschsalsa:
1 gurka
1 dl pistaschmandlar
1 chilifrukt
Saft får 1 lime
1 tsk flytande honung
1 tsk sesamolja
2 tsk fisksås (finns på hyllan för asiatiska livamedel)

Russinris:
4 portioner basmatiris
½ dl blonda russin

1.    Sätt ugnen på 200 grader

2.    Riv av 2 stora ark med folie och lägg dem på varandra. Lägg laxfilén med skinnsidan ned på folien och vik upp kanterna över fisken. Häll på teriyakisåsen. Salta och peppra. Vik ihop folien så att den sluter tätt och lägg paketet på en plåt. Ställ i ugnen ca 20 minuter.


3.    Skala gurkan. Kärna ur den med en sked och skär den i centimeterstora tärningar. Hacka pistaschmandlarna grovt och rosta dem hastigt i torr stekpanna.

4.    Kärna ur chilin och finhacka den. Blanda gurka, pistaschmandlar och chili med limesaft, honung och sesamolja. Smaka av med fisksås.


5.    Koka riset enligt förpackningen och blanda ned russinen innan servering. Häll salsan över laxen och servera.