Maritim Gastronomi HT 2011

Fisknuggets på sej och bleka med coleslaw

(Fisk är inga konstigheter, ver 2 från Svensk Fisk, Alexandra Zazzis recept)

4 portioner 9

FISK
250 g blekafilé (eller annan vit fisk)
250 g sejfilé (eller annan vit fisk)
1 dl vetemjöl
1-2 ägg
2 dl ströbröd
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1 tsk cayennepeppar
Salt
Peppar
0,8-1 liter olja till fritering

SALLAD
300 g spetskål eller vitkål
1 fänkål
1 dl majonnäs
½ granatäpple
Salt och peppar


Dela fisken i munsbitar och torka med hushållspapper.
Lägg mjöl och fisk i en plastpåse, skaka om. Blanda ströbröd, paprikapulver, chilipulver och cayennepeppar samt salt och peppar i en skål.

Hetta upp oljan till 180° i en tjockbottnad kastrull (ha locket tillgängligt om det skulle börja brinna eller skvätta).
Doppa fiskbitarna i lättvispat ägg, vänd dem sedan i skålen med ströbrödsblandningen.

Fritera fisken gyllenbrun, några bitar åt gången. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

SALLAD
Skiva kålen och fänkålen tunt. Blanda med majonnäs, smaka av med salt och peppar. Avsluta med att strö rikligt med granatäpplekärnor över.