Maritim Gastronomi HT 2011

Ugnsbakad lax med spetskål, bacon och trattkantareller

(Fisk är inga konstigheter, ver 2 från Svensk Fisk, Wasa Allé)

4 portioner 11
600 g laxfilé med skinn, fjällad, delad i 4 bitar
Olivolja
200 g delade mandelpotatisar eller annan delikatesspotatis
3 dl kycklingbuljong
1 liten spetskål
1 msk smör
½ kruka timjan, hackad
200 g trattkantareller eller annan svamp
100 g bacon i tärningar
Salt och nymald vitpeppar
2 msk smör


Sätt ugnen på 175°. Skär snitt i laxskinnet, lägg fisken med skinnet upp i en smord ugnsfast form. Pensla med olivolja. Smaksätt med salt och peppar. Tillaga i ugn ca 15-20 min eller tills laxen har en innertemperatur på 48-52°.

Skär spetskålen i klyftor och bryn försiktigt i smör i panna.

Koka potatisen försiktigt, häll av vattnet.
Häll på varm kycklingbuljong, lägg i timjan och svamp. Lägg i spetskålen.

Skär bacon i tärningar och stek så de får fin färg.

Värm 4 djupa tallrikar.

Ta upp och fördela grönsakerna i tallrikarna, lägg en bit ugnsbakad lax i varje tallrik. Klicka lite smör i den varma buljongen som finns kvar i kastrullen och fördela i tallrikarna.

Strö på bacontärningar och garnera med färsk timjan.

Servera gärna med hembakat bröd och en lagrad hårdost.