Maritim Gastronomi HT 2011

Kryddgravad hällflundra med ostron, syltad rödlökscrème och krasse

(Fisk är inga konstigheter, ver 2 från Svensk Fisk, Vann) 7

4 portioner

300 g filé av hälleflundra, skuren i tunna skivor
4 ostron

GRAVNING
2 msk gula senapskorn
1 msk fänkålsfrö
4 enbär
1 lagerblad
2 msk salt
3 ½ msk socker

SYLTAD RÖDLÖKSCRÈME
1 msk ättika
1 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
2 msk socker
1 rödlök, hackad
100 g Philadelphiaost
Salt, svartpeppar

GARNERING
Späda grönsakskott eller salladsblad

GRAVNING
Krossa senapskorn, fänkålsfrön och kummin i mortel och rosta i torr stekpanna. Krossa sedan enbär och lagerblad med salt i mortel. Häll allt i en skål och blanda med socker.
Lägg fisken på tallrik och strö över krydd- och sockerblandningen. Låt stå i minst 20 minuter.

SYLTAD RÖDLÖKSCRÉME
Koka upp ättika, rödvinsvinäger, salt, socker och vatten. Lägg i löken och koka 1minut. Låt svalna, häll av vätskan och blanda löken med Philadelphiaost. Smaka av med salt och svartpeppar.

Öppna och skär loss ostronen och lägg ovanpå fisken. Dela dem om de är stora. Droppa ostronjuice (vätskan i ostronskalet) över fisken.
Servera med vattenkrasse och andra grönsaker eller små salladsblad.