Maritim Gastronomi HT 2011

Torsksvans med tartarsås, selleri- och potatispuré

4 portioner
Tillagning 40 minuter

800 g torskfilé med skinn, helst torsksvansen
½ dl mjöl
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
2-3 msk smör
 
Övriga ingredienser
500 g potatis
150 g rotselleri
1 dl mjölk
100 g smör
2 krm salt
1 krm nymald peppar
citronklyftor och persilja
 
Sås
2 ägg
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
2 msk hackad ättiksgurka
2 msk persilja
1 vitlöksklyfta
2 krm salt
1 krm nymald peppar
Koka äggen 8 minuter. Skala och koka potatis och rotselleri.

Blanda gräddfil och majonnäs. Rör ner gurka, persilja och pressa ner vitlöken. Smaka av med salt och peppar. Spola äggen i kallt vatten, skala och hacka och rör ner det i majonnäsblandningen. Ställ kallt.

Pressa potatis och rotselleri. Rör ner mjölk, smör och smaka av med salt och peppar.
Vänd torsken i mjölet. Salta och peppra. Stek fisken knaprigt gyllenbrun i 2-3 minuter på varje sida, beroende på fiskens tjocklek.

Servera fisken med purén, tatarsås, citronklyftor och garnera med persilja.