Maritim Gastronomi HT 2011

Hälleflundra med saffranssås

2 port

2 skivor hälleflundra (ca 400 g)
½ tsk salt
2 schalottenlökar
1 msk smör eller margarin
2 dl fiskbuljong (vatten + ½ fiskbuljongtärning)
1 dl vitt vin
citronsaft
 
Saffranssås
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 dl fiskbuljong
1 dl vispgrädde
1 kuvert saffran (0,5 g)
salt
 
 
Salta lätt på fiskskivorna och droppa över lite citronsaft. Skala löken och hacka den fint. Fräs löken i matfett i en låt vid kastrull. Lägg i fiskskivorna och häll på fiskbuljong och vin. Sjud 6 – 8 minuter tills fisken är vit och genomskinlig. Ta upp fisken och håll den varm. Sila fiskbuljongen. Fräs smör och mjöl. Späd med fiskbuljong och grädde. Låt såsen koka några minuter. Stöt saffran med lite salt i en mortel och rör ner i såsen. Smaksätt med ytterligare salt om så behövs. Lägg upp fiskskivorna direkt på varma tallrikar.
Servera med saffranssås, kokt potatis och gurkskivor kokta i lättsaltat vatten några sekunder.