Maritim Gastronomi HT 2011

Fiskturbaner med räksås

4 port
600 g rödtungafilé
salt
 
Sås
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 ½ dl fiskbuljong (vatten + ½ fiskbuljongtärning)
1 dl vitt vin
2 äggulor
1 ½ dl vispgrädde
salt
1 msk hackad dill
250 g färska räkor
 
Till gratinering
1 dl riven ost
 
Dela filéerna på längden och strö på salt. Rulla ihop dem. Ställ fiskruladerna i en smord ugnssäker form. Fräs matfett och vetemjöl. Späd med fiskbuljong och vin. Koka såsen under omrörning några minuter. Vispa ihop äggulorna med vispgrädde och blanda ner i såsen under kraftig omrörning. Smaksätt med salt. Tillsätt dill. Skala och hacka räkorna och blanda ner dem i såsen. Häll såsen över fisken och strö över riven ost. Gratinera i ugn, 200º, ca 35 minuter.
Servera med kokt potatis och grönsaker.