Maritim Gastronomi HT 2011

Torsk med rödvinssås

Ingredienser
600 g torskfilé
1 dl vetemjöl
3 msk dill, finhackad
2 tsk salt
2 krm vitpeppar, grovmald
2 st ägg
4 st bacon, skivor
2 msk smör, till stekning

Rödvinssås
1 msk kalvfond, koncentrerad
2 dl vatten
2 dl rödvin
1 msk tomatpuré
1 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk kinesisk soja
0,5 krm svartpeppar

Tillagning
  1. Rödvinssås: Koka upp kalvfond, vatten, rödvin och tomatpuré i en liten kastrull. Koka ihop ca 10 min tills hälften återstår.
  2. Rör ut majsstärkelsen med 1 msk vatten. Häll redningen i kastrullen under omrörning och låt såsen få ett uppkok.
  3. Smaka av med soja och peppar.
  4. Fisk: Dela den benfria torskfilén i portionsbitar.
  5. Blanda vetemjöl, dill, salt och peppar. Panera bitarna i blandningen och sedan i uppvispat ägg. Därefter tillbaka i mjöl- och dill-blandningen.
  6. Stek bacon knaprigt i stekpanna, lägg på hushålls- papper och låt rinna av.
  7. Stek torsken gyllenbrun i smör. Koka grönsakerna några minuter i lättsaltat vatten. Lägg rödvinssåsen som en spegel på tallriken.
Garnera med grönsaker och örter. Servera kokt färskpotatis till.