Ugnsbakad skrei med tomat och vitlök


Ugnsbakad skrei med tomat och vitlök
En rejäl fiskbit med den rätta innertemperaturen ackompanjerad med härlig tomatsås och vitlök. Bara bröd behövs som tillbehör. Använd någon mager fisk ex torsk, kolja, sej, lubb, långa eller kummel.
Equipment
- 1 Ugnsfast form
Ingredienser
- 800 g fisk Gärna en stor ryggbit
- 300 g tomater
- 3 st vitlöksklyftor
- 100 g tomatpuré
- ½ st röd färsk chili
- 1 dl vittvin Gärna torrt
- 1 st gul lök
- 1½ dl olivolja
- 1 kruka färsk basilika eller timjan Det går utmärkt med torkad timjan.
- Salt och peppar
- 1 nypa socker
- 1 kruka färsk timjan eller 1 msk torkad
Till servering
- bröd
Instruktioner
GÖR SÅ HÄR
- Sätt ugnen på 200°.
- Rimma fisken genom att salta den lätt. Alternativt: blanda 1 l vatten med 1 dl salt. Lägg i fisken 10 min. Ta upp och lägg på ett fat tills den skall användas.
- Skiva tomaterna.
- Skär löken i tärningar och finhacka vitlöken och chilin.
- Fräs lök, vitlök och chili i en stor kastrull utan att det tar färg.
- Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund.
- Häll på vitt vin och smaka av såsen med socker, salt och peppar.
- Lägg hela fiskbiten i en ugnsfast form och lägg tomatskivorna runtom.
- Tillaga i ugnen ca 20 minuter till en innertemperatur på 50-55°
- Fördela den varma tomatsåsen runtom, häll över olivolja, strö över hackad timjan och servera med bröd.