Musslor med asienflirt


Musslor med asienflirt
Vitlök, citrongräs, curry och lime sätter här en annorlunda touch på vår klassiska mussla.
Equipment
- 1 kastrull
Ingredienser
- 1 kg blåmussla
- 3 st schalottenlökar
- 1 st färsk röd chilifrukt
- 3 stjälkar citrongräs
- 2 msk smör
- 1 st limeblad
- 1 tsk curry
- 1 msk pressad limesaft
- 2 msk grönsaksfond
- 5 dl vatten
- 1 msk fisksås
- 25 g smör
- 4 portioner risnudlar
Instruktioner
- Skölj musslorna och se till att alla är stängda. Om de bara har en liten krosskada så kan du ta med dem, de är förmodligen fortfarande levande.
- Skala och finhacka lök och vitlök. Dela och finhacka chilin. Ta bort de yttersta bladen på citrongräset och hacka stammarna fint.
- Hetta upp smöret i en gryta och fräs lök, vitlök, chili och citrongräs blankt och smidigt utan att det får färg. Smula ned limebladet. Tillsätt curry och fräs vidare ett par minuter.
- Häll i limejuice, fond och vatten. Låt koka upp.
- Tillsätt musslor och fisksås. Låt koka upp.
- Ta upp musslorna med hålslev och lägg dem i en förvärmd skål. Lägg lock eller handduk över så att de inte kallnar. Koka upp buljongen igen och tillsätt smöret. Mixa samman buljongen med stavmixer och håll såsen över musslorna
- Koka risnudlarna
Servering
- Garnera med strimlad salladslök och koriander. Servera med risnudlar.
Anteckning
De musslor som INTE öppnat sig under kokningen sitter förmodligen och ”tvihåller” i sitt skal. Släng tillbaka dessa i buljongen och koka ett par minuter extra. Om de ändå inte öppnar sig så är de förmodligen ändå färdiga och du kan öppna skalet med en kniv. Musslor är individuellt starka.