Julgravad lax

Julgravad lax
Gravad lax med julkryddor. Grava i god tid, bita den färdiga laxen och lägg i frysen.
Equipment
- 1 plastpåse eller långpanna
Ingredienser
- 1 kg lax med skinn
- 2 msk råsocker eller vanligt socker
- 1 tsk kryddpeppar, krossad
- 1 tsk anis, krossad
- 2 tsk svartpeppar krossad
- 2 tsk kardemumma, krossad
- 1 st rivet skal av apelsin
Instruktioner
- Skrapa laxens köttsida med en kniv eller torka av den med papper, skölj INTE.
- Dela laxbiten i 2 lika stora bitar.
- Blanda all kryddor med salt, socker och rivet apelsinskal.
- Klappa in det mesta av blandningen på laxens köttsida och övrig blandning på skinnsidan.
- Lägg ihop laxbitarna med köttsidorna mot varandra.
- Om du gravar en liten bit kan denna läggas i plastpåse. Gravar du hela filéer så kan dessa läggas i en långpanna. Då läggs filéerna omlott med köttsidorna mot varandra. Täck med plast.
- Lägg en skärbräda på laxen, med en tyngd så att köttsidorna får riktig kontakt med varandra. Låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar så att gravningen kommer igång. Ställ i kyl. De tunna bitarna är färdiga, redan efter ett dygn, de tjockare behöver ca 4 dygn. Skär bort de tunna bitarna och njut.Den färdiga laxen kan skäras i bitar och frysas.
Anteckning
Odlad lax behöver INTE frysas innan förtäring. Så du kan äta den gravad (eller råa laxen) som den är. Av bekvämlighetsskäl (och ekonomiska) kan du hela laxfiléer när dessa är billiga, lägga i frysen, grava, och lägga i frysen igen. Gravning räknas som en tillagningsmetod.