Gravad lax


Gravad lax
Klassisk gravning med vitpeppar och dill. Kan göras på hel filé, skär i bitar och lägg i frysen.
Equipment
- 1 plastpåse eller långpanna
Ingredienser
- 1 kg rå lax
- ½ dl salt
- ½ dl socker
- 10 st krossade vitpepparkorn
- 3 dl grovhackad dill
Gravlaxsås
- 1 msk vinäger
- 1 msk socker
- 3 msk senap
- 1 st äggula
- ¾ dl matolja
- salt
- vitpeppar, krossad
- 2 msk hackad dill
Instruktioner
- Skrapa köttsidan ren med kniv eller torka av. Skölj inte! Dela laxen i två lika stora bitar.
- Blanda vitpeppar, salt och socker i en skål.
- Gnid in hälften av blandningen på den ena sidan. Ta mest av blandning på köttsidan. Gör detsamma på den andra sidan.
- Lägg det mesta av dillen på köttsidorna och lägg ihop dem. Är det en liten bit du gravar kan den stoppas i plastpåse. Gravar du hela filéer så kan dessa läggas omlott, med köttsidorna mot varandra i en långpanna. Täck med plast. Lägg på en tyngd (skärbräda + mortel eller annan tyngd) så köttsidorna kommer i riktig kontakt med varandra.
- Låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar så gravningen sätter igång. Ställ i kyl. Vänd på bitarna en gång om dagen. Färdigt efter 2-4 dygn beroende på smak.
Gravlaxsås
- Blanda vinäger, socker, senap och äggula. Häll i olja i en tunn stråle under kraftig omrörning.
- Smaksätt med salt och vitpeppar. Blanda ned hackad dill efter smak.
Anteckning
Det är enkelt att grava! Använd endast vanligt hushållssalt. Tunna bitar av den gravade laxen är färdiga redan efter ett dygn, skär gärna av dessa och använd redan nu. De tjockare bitarna behöver, upp till, 4 dygn. Den färdiga laxen står sig en vecka i kylen. Laxen behöver INTE frysas innan gravning. Grava gärna hels filéer och lägg bitar i frysen. 50% salt och 50% socker är klassiskt. Blir du mer van kan du prova 60/40 eller 40/60 och känna på skillnaden.